Guess who’s coming to dinner (and lunch) – 1

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The best topic to discuss with friends and relatives: what do you eat in India?
India is a huge sub-continent that goes from the Tropic line to Himalaya, so we can find everything! At the supermarket we have fruits and vegetables that we already knew, but also food of the Tropical climate. So, with tomatoes, potatoes, broccoli and peppers, we have pineapple, lime, watermelon, muskmelon, coconut, papaya, mango.
Style changes from State to State, but the classic indian diet mainly includes rice, beans, milk and dairy products, vegetables and grains.
The richness of ingredients, preparations and different spices is so big that it’s almost impossible to eat the same recipe twice and it is very difficult to give a list.
But what are the typical dishes? For the breakfast normally the choice is between “idli” and “dosa”. “Idli” is made of fermented lentils and rice flour. All is cooked with steam in a particular tool that gives a shape of a smooth and white little cake, to eat with dressings. “Dosa” is a crépe made of lentils or chickpeas flour, cooked only on one side and bent as a triangle, sometimes with spices, potatoes, green peas and vegetables inside (and it becomes Masala Dosa). Also this one has to be eaten with dressings.
The main indian course has: plain basmati rice, different types of bread and dressings, all together in a steel plate with different parts, so not to mix the food.
For dinner, Indians eat some different types of bread with a main course made of vegetables and beans, richer and elaborate. That’s it, in general.
And for the details? We can choose many different types of bread: Papadum or Papad (thin and crunchy, normally fried, it is made of soy flour, but also green peas, lentils and rice flour), Roti (flat, made of whole wheat and griddled), Chapati (smaller and sometimes made of lentils, corn or millet flour), Paratha (with butter or oil), Naan (made of flour and milk, or yoghurt to make it softer), Puri (sometimes with yeast, it is fried and it has a particular shape, as it blows up to become a ball). All these types can be ‘plain’ but they can also be mixed with butter, onions, potatoes, garlic or they can be filled as “Pani Puri” (normally with green peas and potatoes’ cream).
To be continued…

L’argomento più caro ad amici e parenti: cosa mangiate in India?
L’India è un enorme subcontinente che va dai tropici alle montagne himalayane, quindi si trova tutto! Al supermercato troviamo la frutta e la verdura che conoscevamo già, ma anche alimenti più tipici dei climi tropicali. Quindi a fianco di pomodori, patate, broccoli, peperoni si trovano ananas, lime, angurie, meloni, cocco, papaya, mango.
Lo stile culinario cambia fondamentalmente da stato a stato, ma la dieta classica indiana è composta principalmente da riso, legumi, latte e derivati, verdure, cereali. La ricchezza di ingredienti, preparazioni e spezie è tale che è quasi impossibile mangiare la stessa cosa due volte ed è molto difficile fare un elenco.
Ma quali sono i piatti tipici? A colazione generalmente si sceglie tra ‘idli’ e ‘dosa’. ‘Idli’ è fatto facendo fermentare le lenticchie e aggiungendo farina di riso. Il tutto è poi cotto a vapore in stampi che gli danno la forma di una tortina morbida e bianca, che si accompagna ai condimenti. ‘Dosa’ è invece una crépe a base di farina di lenticchie o di ceci, cotta solo da un lato e ripiegata a formare un triangolo, a volte ripiena di verdure speziate, patate, piselli (e diventa Masala Dosa). Anch’essa accompagna i condimenti.
Il pranzo locale consta di un piatto unico: riso basmati bianco, pane di diversi tipi e condimenti, il tutto posizionato in un vassoio metallico con scomparti, in modo da non mescolare i vari gusti.
La cena di solito prevede diversi tipi di pane, da accompagnare ad una pietanza a base di verdure e legumi più elaborata e ricca. Questo in generale.
Ed in dettaglio? Beh, per accompagnare le pietanze si possono scegliere vari tipi di pane, tra cui il Papadum o Papad (sottile e croccante, generalmente fritto, viene fatto con farina di soia, ma anche piselli, lenticchie, riso), Roti (non lievitato, cotto su piastra, di farina integrale), Chapati (più piccolo e a volte fatto con farine di miglio, mais, lenticchie), Paratha (con burro o olio), Naan (farina e latte, o yoghurt per renderlo più soffice), Puri (a volte lievitato, è fritto ed ha una forma particolare, visto che gonfia sensibilmente fino a diventare una palla). Tutti questi possono essere ‘plain’ oppure avere nell’impasto anche burro, cipolle, patate, aglio, o essere ripieni, come il Pani Puri (solitamente con una crema di piselli e patate).
Continua…

About Luca

Manuela's husband, I like photography and writing. I'm an Architect, but today it appears outmoded. / Marito di Manuela, mi diletto con la fotografia e la scrittura. Sono Architetto, ma a quanto pare di questi tempi è fuori moda.

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